måndag 11 januari 2016

Spela in ljud i videokamera (Panasonic HC-X1000) från både mikrofon och ljudbord

Har man en kamera med flera ljudingångar kan man spela in ljud från mikrofon på ena och ta en kabel till ljudbordet och få line-out ljudet direkt in i kameran. Man slipper på så sätt att synka filmen med en separat ev ljudfil från ljudbord eller dylikt. 

Ljudingång 1 på kameran.
En kamera som stödjer detta är Panasonic HC-X1000. Med två XLR-kontakter kan man välja på om det skall vara Line, Mikrofon eller 48V mikrofon samt den interna mikrofonen förstås. Via en panel på kameran ställer man in hur det skall spelas in. 
Flera olika lägen är möjliga att ställa in för ljudet på kameran.
Jag ställde in enligt följande:

Input 1, Input 2: Line
Ch1: Int
Ch2: Input 1

Då stoppar man alltså in kabeln i Input 1 och den spelas in på Channel 2. Interna mikrofonen spelar in på Channel 1 och kan användas som backupljud om något går fel med ljudbordets line-out signal!

I Adobe Premiere Pro kan man sedan enkelt använda en ljudeffekt för att styra vilken kanal man vill använda på båda kanalerna. Den hittas i Audio Effects > Stereo > Fill Left / Fill Right/ . Man drar helt enkelt den som man vill använda på ljudspåret och programmet fyller ut båda spåren med vald effekt. Då mixerbordet oftast inte spelar in i stereo blir det ingen skillnad jämfört med två kablar från ljudbordet. 
Den interna mikrofonen på kameran.
Interna mikrofonen spelar givetvis in i stereo men ljudet blir lätt burkigt och tar upp mycket sidoljud som kan irritera i färdiga filmen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar