fredag 13 juni 2014

Utmärkt recept på Pan Pizza deg, lite som Pizza Hut!

Okey,

Idag var jag sugen på pizza igen. Jag gillar att göra egen pizza och idag ville jag ha det lite som den tjockare amerikanska stilen. För ett tag sedan var vi på Pizza Hut och något liknande det skulle vara gott att ha. Det är givetvis svårt att få likadan smak men degen nedan blev faktiskt bättre än jag trott!
Det som är intressant är att det är både bakpulver och jäst i degen. Det är nog det som gör att den växte upp så bra i jäsningen :)

Färdiga pizzan, ser god ut och har tjock fin botten.

Ingredienser:
25 gram jäst (för söta degar)
2,5 dl vatten (fingervarmt)
1 msk olivolja (eller annan olja som man har)
1 tsk salt
0,5 tsk socker
1 msk bakpulver
6-7 dl vetemjöl

Hur man gör:
Blanda ihop vatten, olivolja, salt, socker och jästen till degspad. Blanda i bakpulver i mjölet och häll mjölblandningen i degspadet och blanda ihop allt till en jämn och fin deg.

Baka sedan ut degen i en större pajform eller två mindre pajformar som innan smörjs med olivolja. Man kan ha lite extra då det gör att färdiga pizzabotten blir lite frasigare. Jag använde locket till en järngryta istället för pajform då det kändes lite som Pizza Hut :) 

Låt degen jäsa 20-25 minuter i formen under bakduk.

Så här ser botten ut efter jäsning.

Sätt ugnen på 225 grader. (Testade 250 med varmluft men lite för varmt då det började brännas lite, så går nog ha 225).

Sedan lägger man på det man önskar. Börja med tomatsås, skinka, ananas. Eller kanske lite stark köttfärs. Det du gillar med andra ord. Sist på med osten. Oftast brukar jag ha osten först men här hade jag den sist. Blandade riven prästost med skivad mozzarella som blev bra.

Pizzan innan den var färdig.
In i ugnen i ca 20-25 minuter, kolla så det inte bränns.


Sen ta ut och ät!


Här en bild från juli 2016 på samma deg men annat pålägg: