söndag 22 juni 2014

Olika sätt att fånga mört på till gös och gäddmete

Efter en fisketur nyligen där vi metade gös så kom vi rätt snabbt fram till att det skulle behövas mer mört. Vi hade två spön i men hade man haft mer mört skulle man kunna ha två spön till i. Nu när jag är hemma funderar jag på olika sätt att få tag på mört snabbt och smidigt.

Här nedan är mina funderingar om detta som du gärna får göra tillägg till - skicka in en kommentar eller ett mejl då till mig! Målet är att ge tips för fiskare om hur man får tag på mört.
  1. Meta (det klassiska sättet)
  2. Fånga dem i bur, t.ex. mörtstuga
  3. Håvar och kastnät

1. Mete

Är nog sättet som de flesta får mört på. Man har metspö med en liten krok, storlek 12-14, och ett smidigt  2-5 g flöte. Linan skall vara under 0.12 i storlek. Man kan ha mask eller deg på kroken. Degen bör vara sötad med t.ex vaniljsocker eller florsocker. Degen kan göras med vatten, mjöl och lite ströbröd samt sötning. Konsistensen bör ju vara så degen sitter kvar på kroken men att de kan bita i den och nappa på kroken. Man kan också förbereda platsen man metar på genom att slänga i en burk majs eller mäsk vilket lockar till mörtarna. Mäsken kan man göra själv, målet är att göra en boll som kastas i vattnet och löses upp på botten. Man har torra ingredienser där man tillsätter vatten och rör om tills det blir bra deg för bollar. Torra ingredienser kan vara ströbröd, majsmjöl, rismjöl, malt hästfoder, pellets/torrfoder för hund/katt, torkad mald melass, matjord etc. Det går också köpa färdiga mixar av mäsk. De finns i fiskebutiker. Dessa bollar kastas i där man skall meta och fisk bör komma till platsen och bli intresserade av ditt mete också!
Ta med dig ett metspö mm. 3 kilo ströbröd,en majsburk och någon mäsktillsats som sätter smak på mäsket. Häll ut saften från majsen och ströbrödet i en vattentät låda. blanda mäsket med vatten så det blir en gegga. När du kastar ut en liten boll mäsk ska den gå sönder vid ytan och lösas upp på väg ner mot botten, då är mäsket perfekt. Om du har något sött som du kan tillsätta i mäsket så bra det mkt bra t.ex vaniljsocker! Flötmeta helst med ett litet flöte, 1 g och en liten krok vid botten. Vid bottenmete tar du ett 25g sänke och efter det 50cm lina + en en krok i stl. 10 eller mindre. Fiska till en början med ett majs korn och öka om det nappar bra. Om det inte nappar bra sätt på ett mindre majs korn.  Källa: sportfiskeforum.se
Koka ihop havregryn med linfrö, vaniljpulver och anis. Koka riktigt länge så det blir hårdare/fastare än gröt. De går ypperligt att frysa in som lagom stora bollar typ talgbollar.

2. Fånga i bur

Man kan också använda sig av en bur för att fånga mört. En sådan kallas för mörtsuga. Det är en bur där mörten simmar in i men inte kan simma ut från. Dessa är rätt dyra att köpa men för den händige finns instruktioner för hur man kan göra en själv på internet. Klicka här för instruktioner på en bur. Man måste ju även ha en plats för buren. Är man markägare eller har en sommarstuga bör man låsa in den för att den inte skall bli stulen. I mörtstugan lägger man i t.ex sötad havregröt eller häver över en burk majs vilket lockar till mörtarna!

3. Håvar och kastnät

Man kan försöka få upp mört och löja (mindre småfisk) med håvar och kastnät. Kastnät kastar man ut över fisken och sen hoppas man få upp fisken som nätet tar. Ibland går detta bra och ibland inte så bra. Vissa har större håvar som sänks ned i vattnet och sen strör man deg eller havregryn över håven. Sen när fisken är där tar man upp håven. Låter enkelt men kan vara rätt svårt ibland :).

Slutsats

Det finns olika sätt att få tag på mörten till gäddmetet eller mörtmetet. Man skall ha med sig mycket mört så man inte sitter tomhänt om det hugger på bra.

Lycka till med ditt mörtfiske! Och skriv nått om du vill eller har mer bra info!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar