Tittar man på Youtube finns det massor med klipp om detta men jag i skrivande stund inga klipp på några hugg och liknande tyvärr. Det är lite svårt att filma när man letar gös och även skall skicka ned jiggen till dem... Jag hoppas dock kunna filma lite i framtiden och lägga upp några fina klipp på gösfiske med hjälp av ekolod.
Denna typ av fiske kan kännas lite självisk då det -oftast- är en som fiskar och de andra som antingen sköter motorn eller tittar på. Då ekolodet visar jiggens rörelser och själva fisken är det i praktiken bara en person som fiskar... Då finns det tid att prata och komma fram till de bästa lösningarna på de flesta av livets frågor :)
Den här fina gösen fick jag när jag var ute och letade gös med ekolodet! 4kg och den fick bli en god lunch! |
Vad behöver man för att fiska vertikalt?
Du behöver en båt, motor med växel så du kan backa enkelt, ekolod, vertikalspö, jiggar, stingers och en bra håv med gumminät. En våg och mätsticka kan vara bra att ha om du laddar upp bilder till FishBrain (fiskarnas facebook :).Spö, lina och rulle - vad gäller?
Man behöver ett spö som är kortare och lite kraftigare än ett vanligt haspelspö. Rullen är en sk lågprofilrulle med knapp som gör det enkelt att skicka ned jiggen. Linan skall vara en flätad lina 0.10 - 0.12 mm. Ett bra set som innehåller allt detta har t.ex Dogger.se. Klicka här för mer info. På linan fästs en rätt lång tafs av flourcarbonlina ca 0.38 mm. Man binder helst tafsen mot linan med en knut så inte lekaren ger utslag på ekolodet. I änden sätter man på ett fastattach clip (BFT Fastach Clip #2) så man enkelt kan byta jigg. Se bilden:Knuten för att knyta tafsen med linan jag använder heter Albright. Den är enkel att lära sig. Se bilden nedan:
Jiggar, huvud och stingers
Jigg kallas själva draget man använder sig av när man fiskar. Det är ett mjukt bete och ser oftast ut som en gummifisk. Det finns oändligt med typer och märken. Man kan t.o.m göra egna jiggar! Jag fick tipset av min bror Alex att Westins 6" jiggar är bra. Färgen som jag har fått några gösar på är mörkgrön på toppen och ljusare till undersidan. Här nedan ser du lite jiggar och tillbehör som jag skaffade inför gösfisket!Till jiggen krävs ett huvud. Ju tyngre desto snabbare åker det ned till fisken. Jag gillar 30 grams huvud med krok även de från Westin. Man kan även ha ett huvud med skruv men då måste man ha två 3-krokars stinger för att vara säker på att kroka gösen. Krokarna på bilden sitter bra i gummit då det är en liten metallpinne som fäster i gummit när kroken är rätt riggad.
Stingern gör man själv eller köper färdig. Kroken skall vara typ samma storlek i proportion med kroken på huvudet. På bilden är det lite för stor 3-krok, den passar bättre till gäddor. Kolla i din fiskeaffär och jämför så blir det perfekt. Kommer inte ihåg exakt vilken jag köpte :)
Jigg med huvud och stinger. |
Redo att skicka ned jiggen mot gösen :) |
Ekolodet
Än en gång - jag är ingen mästare på ekolod. Fick dock ta över min brors Lowrance Elite 5 och det känns som ett bra komplett alternativ om man inte vill lägga ut 10.000+ kr på senaste modellerna. Det viktigaste är egentligen att det måste vara ett sk skvallerfönster där man ser vad som händer direkt. Man skall kunna se jiggen åka upp och ned när man rycker samt fisken som kommer upp mot jiggen. Färg är också rätt bra att ha men i teorin kanske lite onödigt om man vill köpa ett billigare ekolod. Jag fick hjälp med att ställa in ekolodet av brorsan. Vi kör på 200 kHz samt alla filter av men korrigerar känsligheten så man bara ser ett vitt fält och ekon från fiskarna. Lite krångligt i början men sen gick det bra. Det beror på vilken sjö man är i så ganska svårt att säga exakt hur inställningarna skall vara... Till ekolodet finns en givare som skall placeras där man har sitt spö. Givaren skall vara under vattnet och under båtens botten. Det finns portabla givarfästen att köpa eller så kan man göra ett eget - som jag och brorsan gjorde, mer om det kan du läsa om här.Vy på ekolodet innan brorsan ändrade inställningarna... Man kan se fisken under min jigg. Den simmade nedåt tyvärr... |
Efter korrigerade inställningar blev det så här fint. Vitt och utslag på fiskarna. |
Hur hittar man fisk?
Egentligen kör man runt och letar ekon som ger en grön prick på ekolodet. När man kör runt kan man även se bågar på skärmen. Är de stora så backar man och försöker hitta fisken. Bågen är en fisk... När man hittar den och skvallerfönstret ha en grön prick och det ger ett grönt spår på skärmen är man precis över den. Då släpper man ned jiggen någon halvmeter över fisken och rycker lite. Förhoppningsvis så ser man då fisken gå upp mot jiggen och sen får man vara redo på ett hugg. När det hugger skall man göra ett rätt starkt mothugg så kroken fastnar i gösens hårda mun. Sen veva in och ta den med håven. Försök inte ha gösen uppe för länge då de inte gillar solen...Litet tillägg angående väder när man letar gös. Vi var ute två dagar och där det har huggit massor med gös innan högg det bara 2-3 st denna gång. Under denna period var det lågtryck och vi tror detta påverkade fisket. Barometern låg på ca 789 där ett högtryck är runt 1030... De låg under jiggen och tittade men ville inte hugga. Har läst gösarna inte mår bra under lågtryck och vill simma runt för att jämna ut trycket inom sig. Detta kan förklara varför de simmade bort från oss där de normalt sett skulle ligga still och vänta på jiggen...
Tips: För Androidmobiler finns en app som heter Barometer. Den ser ut så här i skrivande stund:
Idag är det 984 mbar. Inget vidare värde för fiske... |
Har du erfarenheter om lågtryck vid gösfiske? Berätta gärna!
Det var allt för nu! Lycka till och skriv gärna en rad om dina tips för att fiska vertikalt efter gös!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar