söndag 19 juli 2015

Göra egen givarhållare för ekolodet? Det går!


Jag har ett Lowrance Elite-5 ekolod och har haft en sorts portabel pinne med en tving som dock inte sitter så bra när man kör lite fortare och letar gös... Innan gjorde jag en draglossare som fungerar bra och tänkte man borde kunna göra ett eget fäste för givaren också. Detta skall vara stabilt och portabelt.

Läs gärna vidare och skicka gärna in din kommentar eller idé på hur man kan göra detta bättre! Alla tips och idéer välkomnas!


Bild på monterat hemmabyggt givarfäste för ekolod.

Vår båt har ingen reling att fästa saker i och vi ville inte skruva fast nått direkt på båten då jag vill kunna flytta ekolodet till olika båtar.

Min brorsa Alex har också sökt efter en sån lösning så vi har funderat på en massa idéer men kom inte fram till så mycket.

Vändningen kom när vi hittade en blogg av EsoxHunter där han berättade om hur man gör ett fäste med några enkla grejer från Biltema....

Ett cykelstag och ett aluminiumrör är det som krävs. Vi behöver även sätta fast ett grabbräcke där cykelstaget skall sitta med röret. Har du reling behöver du inte det... Aluminiumröret tas från ett teleskopskaft som används vid t.ex rollermålning. Dra bort det och behåll 2.5 cm tjocka röret. Spara gärna svarta skyddet på ena sidan så du inte skär dig vid användning av fästet.

Inköpslistan:

1 st Styrstam med ställbar vinkel - Artnr: 27-540
1 st Teleskopskaft - Artnr: 36-296

Ev 1 st 30 cm grabbräcke: Artnr: 25-596
Ev 2 st tvingar: Artnr: 16-311 (eller storlek efter behov)

Montera ihop grejerna som på bilderna nedan.

Vi har ingen reling så fick göra ett portabelt fäste med några träbitar och ett grabbräcke där cykelstaget sätts på.

Alla insexskruvar kan man ersätta med andra sorters skruvar med handtag på. Vi har dock inte gjort något åt detta ännu.

Mät in så givaren passar och kan korrigeras korrekt och borra ett hål för en längre skruv med mutter.

Montera fast skriven med mutter inne i röret, ha några gummibitar och brickor emellan så det blir stabilt.

För att göra fästet med grabbräcket tas några impregnerade träbitar och sätts ihop som på bilden. Givaren sätts på slutet på röret med hjälp av en skruv och några brickor och gummibrickor. Sladden skulle man kunna ha i röret men då blir det en liten böjning på sladden från givaren så vi tejpade fast den utanpå.

Man måste dock ha insex nyckel för att korrigera och hissa upp och ned själva röret. Detta kan man lösa med andra sorters vridskruvar och liknande saker. Vi behöver dock inte köra så snabbt så inget direkt behov av att ändra något.

Fästet med relingen spänns fast med två tvingar. Dessa kan man fästa fast på träbitarna så de inte ramlar i vattnet. En sorts lina bör ju fästas på sakerna som spänns fast utanför båten, ifall man råkar tappar i dem...

Vi har även en liten träbit med gummi som tvingarna spänner emot. Man spänner inte direkt mot båten med andra ord.

Förbättringar att fixa med: 
Fästa givaren med: Rörklämma med skruvplatta: http://www.esska.se/esska_se_s/Roerklaemma-Laett-serie-med-skruv-plast-GRXLAPV00001-15620.html 
Ändavslutning: http://www.maskindelen.se/andavslutning-r-25-mm/2034-0

Har du gjort någon modifiering vill jag gärna veta! Skriv en kommentar eller skicka ett mejl! Visar gärna dina bilder så andra får inspiration till sina hemmabyggen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar