torsdag 3 juli 2014

Egen mörtsump - hemmagjord bur för att samla mört i

Vem kommer inte ihåg alla mörtar man metat upp och sparat i en hink och som tänker meta gös eller gädda med -lite senare-.... Och då när man väl skall kroka fast en livlig mört på trekroken så är den visst inte så livlig längre. Upp och ned vänd mört är tecken på nästan död mört och det gillar väll inte de glupska gösarna och gäddorna - bättre med en livfull mört som simmar runt och väntar på attack från gös/gädda :).



Nåväl. Så vad kan man göra åt det. Byta vatten i hinken går ju men kan vara rätt jobbigt. Speciellt om man tänker åka hem och spara fisken till kvällen.

Det finns speciella mörtsumpar att köpa men jag tänkte - kan man inte göra en sorts bur där man samlar mörten i och som får vara i vattnet tills man behöver mörten?

Så jag åkte in till Grangården i stan jag bor och kollade lite. Visare sig det finns mycket fina stängselnät där som man kan göra något av. Jag bestämde mig för ett som var 1 cm maskor i och inte för högt. Jobbigt om buren blir för stor...

Här nedan är några bilder på hur min bur för mört blev. Är ingen ingenjör men den blev faktiskt rätt bra ändå!

Fuskade lite och satte ihop väggarna med buntband. Kanske inte det bästa men buren är ju inte i vattnet månader i rad. Den får man förvara hemma då stöldrisken är stor!









1 kommentar:

  1. Hej jätte fin. Har aldrig fiskat mört på detta sätt. Var simmar fisken in? Hur ligger den på botten?

    SvaraRadera