tisdag 30 juli 2013

Slippa bli bedragen på Blocket? Kolla din kontakt innan du skickar pengar...

Bild från kevin200224.wix.com.
Blocket är Sveriges mest populära sajt för att köpa och sälja saker. Detta gör den också till ett självklart mål för bedragare. Det börjar faktiskt bli så vanligt att termen blocketbedragare troligen kommer bli något många använder i framtiden och redan idag.

Fram tills nyligen hade detta inte korsat min väg. När jag bodde i Kazakstan blev jag dock blåst av bedragare från Kina när jag försökte köpa billiga superkameror o dylikt. Det är ett annat blogginlägg som kanske kommer senare!

Åter till Sverige. Svenskar har en förmåga att tro på folk verkar det som. Att tänka att "Nej, det kan väll inte jag råka ut för!" osv.

Det här inlägget vill ge dig några tips på hur du kan kolla upp den som du tänker köpa av. Oftast är det när du ger någon pengarna som du råkar ut för problem. Att betala i förskott är inte något man rekommenderar idag men ändån gör många detta. När man tillslut åker på en bedragare tänker man inte på att kolla innan.

Så här gick det till när man försökte lura en av mina vänner nyligen. Vi kan kalla personen som blev utsatt för Olle framöver. Bedragaren kan gå under namnet Stefan. Heter du något av dessa - sorry!

  1. Olle la ut en köpesannons på Blocket och letade efter saker som han behövde i sitt vardagliga arbete. Tiden går och inte många svar kommer in. Sakerna som önskades köpa var relativt ovanliga så annonsen var mest en chansning. 
  2. Plötsligt dyker ett svar upp som väcker deras hopp. Stefan med e-postadressen "kostholm@gmail.com" har exakt de saker som Olle ville köpa.
  3. Efter svar hit och dit kom priset ned till en mycket förmånlig nivå och frakten skulle Stefan också betala. Fram tills nu hade Olle inte anat några ugglor i mossen. Han hade aldrig blivit blåst online innan.
  4. I sista minuten frågade Olle om en annan sak som var lik det han köpte. Kanske Stefan hade en sådan liggande också som ville säljas. Detta var ingen kontrollfråga utan en vanlig ärlig fråga.
  5. Och visst. Denna sak kunde han också ordna fram dagen efter om priset var ok och de betalade innan. 
  6. Nu kom jag in i bilden och fick höra av Olle om hans köpplaner. Det lät för bra tyckte jag och frågade efter några saker som jag kunde kolla upp säljaren utifrån. Detta kan du också göra relativt enkelt. Det visade sig att...
    1. Stefan hade gett ett namn och personnummer till någon i Sverige.
    2. Han hade en e-postadress.
    3. Han hade en IP adress från svaret på blocket.
    4. Han sa han var döv och inte kunde tala i telefon utan endast genom mejl.
  7. Så första kollen var genom www.upplysning.se och se om det fanns någon sådan person.
  8. Det fanns det givetvis. Stefan fanns verkade det som.
  9. Vi försökte ringa men inget svar på hans telefon. Lite skumt det med.
  10. Under tiden kom endast positiva svar. Enda negativa var att vi inte skulle ringa hem till han då han var döv och ville respekteras för detta. 
  11. Stefan hade dock en fru som vi skulle kunna tala med men hon svarade dock inte så kunde inte vara helt säkra ännu.
  12. www.ratsit.se kan man också få fram mycket info om en person gratis. 
  13. En snabb koll på Google gjorde ingen nytta. Stefans Google+ profil innehöll ingenting. Så noll på att kolla upp e-postadressen. Söker du efter Stefans epost så kanske du kom hit och läser just nu!
  14. IP spåret. En snabb koll på Stefans IP visade att han befann sig i Barcelona, Spanien. Hmmmm.... Ja.
  15. Sista verifikationen på att personen hade kapat en annan persons identitet blev när vi hittade ett jobbnummer till Stefan. Vi ringde upp och kunde då få höra att vi inte var de första som blivit utsatta. Ett 5-6 tal andra hade redan kollat upp Stefan och den riktige kunde presentera mycket info vi visste om bedragaren. 
  16. Summan av denna dag blev att vi hade avslöjat en blocketbedragare på egen hand. Skulle det ge något att polisanmäla detta? Troligen inte då detta brott tyvärr inte rankas så högt av polisen. Det är svårt att komma åt bedragaren Stefan i Spanien.
Det skall nämnas att bedragaren som givetvis inte är den person som uppgavs i de falska mejlen och adressuppgifterna har gjort sig skyldig till brott även om vi inte skickade några pengar. Han kapade den riktige Stefans identitet, skapade ett Googlekonto i hans namn och mejlade många personer och uppgav sig vara Stefan. Hade polisen haft resurser på detta skulle de fånga många bedragare, men det är ett svårt och gränsöverskridande arbete som kanske inte fungerar så enkelt. Vi kan bara hoppas Polisen tar i med detta!

Så - ska du handla på Blocket och vill slippa bedragare?
Då skall du inte skicka några pengar innan du får varan. Blocketpaketet finns som alternativ samt Internetgirot.se som kommer i ny skepnad inom kort.

Låter det för bra är det troligen inte sant. I fallet ovan var det nog när man frågade efter sak 2 som det började ringa varningsklockor.

Har du funderingar får du gärna kontakta mig eller skriva nedan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar