torsdag 1 augusti 2013

MacBookPro 2010 startar om med Mountain Lion - hur felet ordnades till



Det är inte ofta man behöver skriva något om sin Macdator tycker jag. Jag har haft en MacBook Pro sedan 2010 och aldrig haft ett klagomål. Den har stått och tickat på varje dag egentligen non-stop. Så varför skulle MacHuset i Jönköping behöva ta en titt på den kanske du undrar?

Teknikintresserad som man är så vill man ju helst ha det senaste av olika saker. I detta fallet har Apple släppt en ny version av sitt operativsystem som heter Mountain Lion. Fick höra att det är rätt bra så tänkte uppgradera min dator med detta.

Jag har en MacbookPro från 2010 med Snow Leopard som standard operativsystem.

Inte visste jag när jag köpte hem uppdateringen att detta skulle bli en av de sämsta dagarna sett ur datorögon....

Efter uppdateringen som gick helt smärtfritt så började jag använda datorn och skriva lite blogginlägg och hantera lite bilder osv. Helt plötsligt stängs datorn ned och den startar om. Ett meddelande kommer upp att datorn hade stött på ett fel. All data sparades dock innan tack vare nya Mountain Lion.

Detta fortsatte och varje dag startades den om. Det kvittade vad man gjorde. Det fanns inget mönster i detta vilket gav mig några tunga dagar. Oftast hittar man felet och kan fixa det själv. Men inte i detta fallet.

Började forska på Google och kom snabbt fram till dessa slutsatser utifrån andra ägares erfarenheter:
  • Modellen från mid 2010 har ett fabrikationsfel med en logikkrets som inte fungerar med Mountain Lion. Endast denna modell!
  • Samma problem för alla 2010 modeller som uppdaterar till Mountain Lion.
  • Ingen möjlighet att gå tillbaka till Snow Leopard på ett relativt enkelt sätt.
Det som räddade mig var när folk började skriva de hade lämnat in den till Apple Service Center och fått logikkortet utbytt helt gratis.

Som sista livlina mejlade jag då MacHuset i Jönköping som svarade att det inte var omöjligt det var detta fel. Efter att jag lämnat in datorn och de kört olika testverktyg kom domen.
Det är fel på logikkortet och Apple står för utbytet.
Jippi. Vad glad jag blev. Nu är datorn snart tillbaka hos mig och jag kan använda den som vanligt igen.

Kanske du har samma fel? Kontakta då MacHuset när dig så bör de hjälpa dig. Det är Apples fel detta helt och hållet. Faktiskt!

Skriv gärna en kommentar om du vill! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar