måndag 21 augusti 2017

Fiber med Njudung Energi och Universal - spännande reflektioner

Så var dagen inne. Ja, inte precis idag men för några veckor sedan kom fibern. Det som alla väntar på likt barnens ivriga väntar på julafton. Man är ivrig och vill ha presenten redan kvällen innan! Kanske du kommer ihåg samma känsla från forna dagar nu :)Den stora presenten alla väntar på idag (materiellt sett) verkar vara fiberanslutningen. Med den kan man göra vad som helst verkar det som när man lyssnar på människor som också går i väntans tider.


Den stora dagen var inne och efter inkoppling av allt var vi igång och kunde surfa. Men det gick ju lika fort att ladda en sida med fiber som det var med adsl :).

Månaden gick och testmånaden vi fick måste övergå till något betalt abonnemang. Vi ringer en del till utlandet och då har Universal Telecom bra deal på just utlandssamtal. För 19 kr per månad sjunker minutpriset drastiskt vilket blir billigare pris på räkningen. Så vi var egentligen tvungna att ha dem till fibern också då samlade tjänster oftast betyder bättre priser.

Deras kampanj 1000 mbit upp och ned skulle kosta runt 400 kr per månad i 6 månader - halva priset erbjuder de alla nya kunder på fiber. Jag tänkte att här kommer det bli åka av - jag laddar ju upp filmer till youtube och kan behöva lite speed. Det borde ju gå jättefort ladda upp med 1000 Mbit uppladdningshastighet!

Julaftonskänslan gick snart över till att kasta inslagspapper och börja fundera på nästa julafton... Vid min första mätning fick jag nästan 500 Mbit nedåt och 800 Mbit uppåt. Lite dåligt resultat när man beställer högsta tjänsten... Efter felsökning kom Universal fram till att det inte är överbelastat eller fel. Det är något annat som stoppar hastigheten nedåt...

Okej, jag testar ladda upp en 8 gb stor fil till youtube med 800 Mbit linan. Det skulle ta 23 minuter.

Efter någon dag nedgraderar jag till 200/100 abonnemang och har inga problem med mätningarna, de ligger runt dessa siffror. Nu tänkte jag lite besviket att det kommer ta lång tid att ladda upp till youtube. Så mitt nästa test blev att ladda upp samma fil igen.

Hur lång tid tog det? Ca 23 minuter skulle det ta...

Ok.... Så det betyder att alla är inte riktigt anpassade för snabba fiberhastigheter, inte ens youtube kan ta emot min fil snabbare än 100 Mbit verkar det som? Kanske ännu lägre egentligen...

Så för dig som funderar på fiber - kör på 100/100 eller 200/100 så är du helt täckt av möjliga behov. Är du enkel användare räcker 100/10 helt ok.

Jag är dock helnöjd med Universal - det är ju tekniska skäl till varför 1000/1000 inte fungerar för oss ännu - allt från sladdar till utrustning och internettjänsterna. Alla måste vara anpassade till 1 Gbit hastigheter och det kommer nog dröja ett tag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar