måndag 23 juni 2014

Min första hemmagjorda mäskdeg för mört

Okej,

Har ju skrivit om att man behöver mört för att meta efter gös och gädda. Där nämnde jag att man kan göra speciell sk. mäsk som man slänger i vattnet för att locka fram fisk (mörten) till metstället.

Här nedan är resultatet på min första mäskdeg!

Ingredienser:

Vatten
Havregryn (Axa)
1 påse anis
1 dl vaniljsocker
3-4 msk socker

Jag hällde i nån halvliter vatten i en stor kastrull och hällde sen i havregryn tills det blev som en smet man kunde röra om. Sen i med anis, vaniljsocker och socker. Sen värmde jag ihop det sakta tills det blev så segt att det nästan bakade ihop sig på botten av kastrullen. När det knappt gick röra om stängde jag av och lät det kallna. Sedan rullade jag och grabben dem till bollar i lagom storlek och in i en påse och sedan in i frysen.  Sex bollar i varje påse tyckte jag var rätt lagom.

När fiskedagen kommer tar jag med några påsar och slänger i bollar på stället där jag skall meta mört. Förhoppningsvis kommer massor med mörtar då som snabbar på mitt mete rejält! Givetvis kommer jag skriva om detta då!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar