tisdag 5 augusti 2014

Hur Hamas sätter upp en raketplats och avfyrar - direkt utanför journalisthotell

Okej. Jag brukar inte skriva så mycket om konflikten i Israel och Gaza men idag stötte jag på en video som faktiskt var rätt avslöjande och chockerande. Här kommer några tankar på detta...



Videon togs av en indisk journalist från dennes hotellrum och visar hur Hamas monterar en raketavfyrningsplats och sen hur de skickar iväg en raket. Givetvis finns inga ansvariga på plats när raketen går av och faktum blir faktiskt att om Israel skickar iväg ett gäng missiler mot platsen kommer civila skadas. Man kan bara undra hur många sådana tillfällen som inträffade - de lurar Israel och låter de civila ta smällen när Israel tror de har en raketplats lokaliserad....

Här är inslaget:



Jag kan förstå när Israel säger det är svårt att bomba utan att träffa civila. Dock finns det ju också videoklipp på uppenbara brott av Israel (klippet där barnen leker på stranden för att sedan bombas i tusen bitar) som absolut inte kan eller skall försvaras oavsett vem man är.

Jag tror dock att Israel aldrig kan få stopp på Hamas utan måste försöka komma fram till en lösning där Palestina får ett eget land i någon form. Frågan är dock om Hamas går med på detta - de är ju en rätt våldsam organisation men kan folket övertyga dem om en fredlig lösning vore det toppen. Israel måste också inse att de inte kan ta bort dem som lever i Gaza vilket vissa troligen tycker de försöker göra nu under kriget.

Vad tror du händer nu? Ett eldupphör på tre dagar i skrivande stund - håller det eller vad kommer Hamas göra? Tror knappast de håller med Israel om att alla tunnlar är förstörda... Klippet ovan gav dock inte några plus till Hamas utan ger stöd till vissa av Israels uttalanden om vart raketerna kommer ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar